duminică, 28 decembrie 2008

Data de inceput a Pastelui este... ?

Data de inceput a Pastelui - Ortodox


Sărbătoarea Învierii are loc la o dată schimbătoare încă din anul 325, cînd, la Sinodul I ecumenic de la Niceea, s‑au hotărît trei legi de bază pentru calcularea datei Paştelui: 1) Paştele se va serba totdeauna duminica. 2) Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (pentru că aşa calculau şi iudeii data Paştelui lor, de care era legată data Paştilor creştine). 3) Cînd prima lună plină de după echinocţiul de primăvară cade duminică, Paştele va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştele iudeilor, dar nici înaintea acestuia.


Pastele crestin este o sarbatoare religioasa variabila (nu incepe la o data fixa din calendarul civil), care incepe obligatoriu intr-o duminica (Ziua Domnului).




Nu la fel este si Pastele evreiesc care este o sarbatoare anuala fixa din calendarul iudaic, care incepe in ziua de 14 Nisan. Spre deosebire de Pastele crestin, care incepe obligatoriu intr-o duminica, data de inceput a Pastelui evreiesc poate pica in orice zi a saptamanii. Nisan este a saptea luna a calendarului civil evreiesc. Calendarul religios ebraic nu coincide insa cu cel civil. In calendarul religios, Nisan, care dureaza de la luna noua din martie pana la luna noua din aprilie, dupa calendarul gregorian), este prima luna a anului ecleziastic ebraic, conform poruncii divine:

Luna aceasta va fi pentru voi cea dintai luna; ea va fi pentru voi cea dintai luna a anului. (Exodul 12,2).

0 comentarii: