duminică, 28 decembrie 2008

Istoria Pastelui Crestin la Romani

cruce paste imagine
Pastele
este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. De Pasti se sarbatoreste invierea lui Iisus, fiul lui Dumnezeu. Biblia spune ca la doua zile dupa moartea lui Iisus, mormantul Lui a fost gasit gol. Crestinii cred ca invierea lui Iisus inseamna ca si ei pot primi o noua viata dupa moarte. Acesta credinta este celebrata de Pasti.

Sarbatoarea Pastelui poate fi asociata si cu primavara. Retrezirea naturii la viata simbolizeaza tocmai noua viata pe care crestinii au castigat-o prin crucificarea si invierea lui Iisus. Pastele crestin este similar cu 2 traditii antice: una evreiasca si alta pagana. Ambele traditii sarbatoresc invierea, trezirea la viata.

Multi oameni de stiinta au inteles ca Pastele crestin deriva din Pastele evreiesc, numit “Pesach”. Pesach este cuvantul de origine al cuvantului “Pasti”. De Pasti, evreii sarbatoresc fuga si eliberarea din Egipt. Multi dintre primii crestini erau evrei crescuti in traditia ebraica. Ei au privit Pastele ca o noua eliberare, ca pe un Paste evreiesc, dar cu alta semnificatie - comemorarea venirii lui Iisus asa dupa cum anuntasera profetii.

iepurele de sarbatoare animalAproape toate popoarele au avut o sarbatoare a primaverii. La inceputul crestinismului, pentru ca oamenii sa accepte mai usor religia crestina, misionarii crestini au adaptat sarbatoririi Pastelui elemente din festivaluri pagane, festivaluri in care se sarbatorea venirea primaverii. Ar fi fost sinucidere pentru primii misionari crestini sa converteasca oamenii la o cu totul noua sarbatoare fara ca aceasta sa nu coincida deloc cu festivaluri care deja existau. Ca sa salveze vieti, misionarii au transmis treptat mesajele lor catre populatie permitandu-le sa-si continue traditiile pagane, dar intr-o maniera crestina. De exemplu, au preluat din traditia evreilor ideea sacrificarii mielului.


De la acesta traditie, a sacrificiului, Iisus a fost numit “Mielul lui Dumnezeu”, pentru ca asa cum mielul era sacrificat de catre evrei pentru iertare, la fel Iisus s-a sacrificat pentru salvarea lumii.
In aceeasi perioada in care astazi se sarbatoreste Pastele crestin, popoarele scandinave sarbatoreau zeita primaverii, Ostern sau Eastre. Aceasta traditie era asociata cu iepurasul de Pasti si ouale viu colorate, simboluri ale bucuriei, luminii soarelui si al fertilitatii. Acest festival avea loc in ziua echinoctiului de primavara. In modul de sarbatorire a Pastelui crestin, s-a preluat ideea vopsiri oualor dar numai in culoarea rosie, semnificand sangele lui Iisus varsat pentru omenire.
Acest tip de festivaluri, legende si povesti erau comune in religiile antice.

0 comentarii: